ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το φυτώριο βρίσκεται στον Νομό Μαγνησίας, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Κάτω και Άνω Λεχωνίων. Η απόσταση του φυτωρίου είναι 12,7 χλμ. και 20 λεπτά οδικώς από τον Βόλο.

Κάντε κλικ στον παρακάτω χάρτη για να δείτε πως θα έρθετε στο φυτώριό μας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το φυτώριο, έκτασης 3.5 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε το 2006, αρχικά σαν θερμοκήπιο παραγωγής γαρδένιας για χονδρική πώληση και στη συνέχεια, το 2012, η δραστηριότητα του θερμοκηπίου επεκτάθηκε και στην παραγωγή φυτωριακού υλικού ροδιάς.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

Τα φυτά είναι ποικιλίας Wonderful και παράγονται από μητρικά φυτά που καλλιεργούνται, βιολογικά, σε ιδιόκτητους αγρούς κάτω από συνεχή αξιολόγηση της ανάπτυξης και της φυτο-υγείας τους.

Ροδιά μητρικής φυτείας


Από αυτά τα μητρικά φυτά γίνεται διαλογή των καλύτερων ξυλοφόρων μοσχευμάτων, τα οποία μεταφέρονται στο φυτώριο για επεξεργασία. Τα μοσχεύματα, 15-20 εκ., εμβαπτίζονται σε διάλυμα ορμόνης ριζοβολίας και φυτεύονται σε κατάλληλο υπόστρωμα, στο οποίο έχει προστεθεί λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης, για σταθερή και συνεχόμενη χορήγηση θρεπτικών στοιχείων, μέχρι την μεταφύτευσή τους στον αγρό. Το υπόστρωμα είναι επίσης εμπλουτισμένο με Trianum-G, ένα σκεύασμα που περιέχει έναν ωφέλιμο μύκητα, ο οποίος αυξάνει την αντοχή των φυτών, βελτιώνει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και προάγει την ανάπτυξη των ριζών και του υπέργειου τμήματος των φυτών.

Τα παραγόμενα δενδρύλλια διατίθενται σε μονοετή και διετή.

Έκπτυξη οφθαλμών νεοφυτεμένων δενδρυλλίων


ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΦΥΤΩΝ

Αυτή τη στιγμή το φυτώριο διαθέτει μία παρτίδα μονοετών φυτών σε γλάστρες ενός και δύο λίτρων, καθώς και μία μικρότερη παρτίδα νεαρότερων δενδρυλλίων. Έχει ήδη γίνει, επίσης, η φύτευση μιας παρτίδας της επόμενης χρονιάς. Τα δενδρύλλια δίνονται κατά παραγγελία.

Δενδρύλλια φυτωρίου


Δενδρύλλια φυτωρίου


Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜ
 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜ
 2. ΕΜ ή Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι μια σύνθετη καλλιέργεια από χρήσιμους φυσικούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι όταν έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, αντιοξειδωτικά και χημικές ενώσεις.

  Η τεχνολογία των ΕΜ™ ανακαλύφθηκε τυχαία από τον δρα. Teruo Higa, καθηγητή πανεπιστημίου της Οκινάβας, στην Ιαπωνία, ενώ ασχολούνταν με πειράματα με μικροοργανισμούς του εδάφους. Λίγα χρόνια μετά από αυτή την ανακάλυψη, η ομάδα των μικροοργανισμών τυποποιήθηκε σε ένα πλήθος διαφορετικών ειδών ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση και προέρχονται από 3 ομάδες:

  • τα φωτοσυνθετικά βακτήρια
  • τα ζύμες, και
  • τα βακτήρια γαλακτικού οξέος.
  • Τα φωτοσυνθετικά βακτήρια έχουν κυρίαρχο ρόλο στη δράση των ΕΜ 1®

   Αφού χρησιμοποιούν το φως και τη θερμότητα του εδάφους για να συνθέσουν χρήσιμες ουσίες από τις εκκρίσεις των ριζών και τα οργανικά υλικά του εδάφους.

   Οι ζύμες παρασκευάζουν αντιμικροβιακές ουσίες από τα αμινοξέα και τα σάκχαρα που παράγουν τα φωτοσυνθετικά βακτήρια, την οργανική ουσία και τις ρίζες των φυτών. Οι μεταβολίτες τους βοηθούν στη διαίρεση των κυττάρων και των ριζών και αποτελούν τροφή για άλλα ωφέλιμα βακτήρια.

   Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος έχουν ισχυρές αποστειρωτικές δράσεις, καταστέλλουν τη δράση επιβλαβών μικροοργανισμών(νηματώδεις), με τη μείωση του pH , όπως και την αναπαραγωγή του επιβλαβούς μύκητα Fusarium και επιταχύνουν την αποικοδόμηση της οργανικής ύλης.

   Σήμερα οι ΕΜ™ παράγονται παγκοσμίως σε περισσότερες από 50 χώρες για χρήσεις στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

  • ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • Η ευεργετική επίδραση των ΕΜ 1® στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να συνοψιστεί σε 5 κύριες δράσεις:

   1. Ενισχύουν το φύτρωμα, την ανθοφορία, την καρποφορία και την ωρίμανση στα φυτά. Εφαρμογή των ΕΜ 1® πριν τη σπορά οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά φυτρώματος.
   2. Βελτιώνουν τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διαδικασίες του εδάφους και καταστέλλουν τα παθογόνα του εδάφους.
   3. Αυξάνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των καλλιεργειών, μέσω της λειτουργίας των φωτοσυνθετικών βακτηρίων.
   4. Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των φυτών στα παράσιτα και τις ασθένειες.
   5. Αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της οργανικής ουσίας ως εδαφοβελτιωτικού, αφού μετατρέπουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οργανική ουσία σε χούμο.

   Η εφαρμογή των ΕΜ™ στη γεωργία είναι σημαντικός παράγοντας αναζωογόνησης των οργανισμών του εδάφους, και παραγωγής οργανικού λιπάσματος Bokasi με τη διαδικασία της ζύμωσης (Bokasi είναι ένα μίγμα από οργανικές ύλες, χόρτα, υπολλείματα λαχανικών μαζί με μικροοργανισμούς). Δημιουργούνται έτσι πολύτιμες θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, οργανικά οξέα, σακχαρούχες ουσίες, οι οποίες τρέφουν τους μικροοργανισμούς του εδάφους, και αυτοί με τη σειρά τους, τρέφουν τα φυτά.

   Το παρασκεύασμα ΕΜ™ και η χρήση του είναι αναγνωρισμένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στη βιολογική γεωργία και χρησιμοποιείται με επιτυχία.

  • ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΦΥΤΕΙΑ
  • Βασιζόμενοι στο γεγονός ότι οι μητρική φυτεία ροδιάς, από την οποία λαμβάνονται τα μοσχεύματα για τη δημιουργία νέων δενδρυλλίων στο φυτώριο, είναι βιολογικής καλλιέργειας, στηρίχτηκε η φιλοσοφία μας για τη εφαρμογή των Ενεργών Μικροοργανισμών σε αυτές.

   Έναυσμα γι’ αυτό υπήρξε μια συνεχής και σταθερή αναζήτηση τρόπων για τον εμπλουτισμό του εδάφους των μητρικών φυτών με θρεπτικά στοιχεία, τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος ανάπτυξης και υγείας για τα φυτά καθώς και μια ισορροπία ανάμεσα στην άριστη θρέψη και στην διατήρηση των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους και την αειφορία.

   Το κλειδί για μια αειφορική γονιμότητα του εδάφους, η οποία οδηγεί τελικά σε σωστή θρέψη των φυτών, είναι η υψηλή βιολογική δραστηριότητα των μικροοργανισμών. Η ποικιλομορφία των κοινοτήτων των μικροοργανισμών προσφέρει στα φυτά τα αποκοδομημένα προϊόντα από τα οργανικά υπολείμματα, με μηδαμινή κατανάλωση ενέργειας. Με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών, τα φυτά δέχονται ακριβώς το είδος και την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξής τους, το κλίμα- ακόμα και τις ώρες φωτός που απαιτείται, σε έτοιμη, αφομοιώσιμη μορφή και σε οργανική ποιότητα.

   Συμπεράναμε λοιπόν, ότι οι ΕΜ θα μπορούσαν, σταδιακά, να αντικαταστήσουν τα λιπάσματα και τα τυχόν βιολογικά σκευάσματα που εφαρμόζουμε στην καλλιέργεια της μητρικής φυτείας, δίνοντας πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις, καλύτερη ποιότητα και ανώτερη γεύση καρπών, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησής τους. Δημιουργούν υψηλής ποιότητας κομπόστ, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή ανάπτυξη των φυτών.

   Στην πράξη, εφαρμόζουμε ψεκασμούς φυλλώματος των δέντρων ροδιάς της μητρικής φυτείας, την Άνοιξη, από αρχές Μαΐου και κάθε 15 μέρες, μέχρι τέλη Αυγούστου, με ΕΜ-α 1% (ενεργοποιημένο ΕΜ). Γίνονται 6 τέτοιοι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

  • ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
  • www.emhellas.com

   www.oiko-em.gr

   www.em-la.com

   http://youtu.be/DlH_L7VMC1w

    Αρχή