Από τους πιο σημαντικούς σκοπούς κάθε παραγωγού βιολογικών ροδιών είναι η δημιουργία καρπών μεγάλου μεγέθους, ομοιόμορφου σχήματος, απαλλαγμένων από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και έντονου κόκκινου χρώματος, ή ακόμα καλύτερα..πορφυρών.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το όνομα της ιστοσελίδας «πορφυρόδι» και άρχισε να στήνεται αυτό το δίκτυο, το οποίο έχει ως σκοπό να μετουσιώσει τη λέξη και την έννοια του «πορφυρού ροδιού» σε πράξη, σε ροδώνες που παράγουν ποιοτικά άριστα και χρωματικά υπέροχα ρόδια.

Δημιουργήθηκε έτσι, το 2012 το φυτώριο ροδιάς στα Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, από την γεωπόνο Μαρία Χατζή, η οποία είναι και η υπεύθυνη του φυτωρίου, στο οποίο παρήχθησαν και οι πρώτες παρτίδες δενδρυλλίων από ροδιά ποικιλίας Wonderful. Τα φυτά είναι πιστοποιημένα από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. (Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων) και τηρούν όλους τους κανόνες φυτο-υγείας. Διατίθενται σε γλάστρες 1 και 2,5lt και το υπόστρωμα είναι εμπλουτισμένο με μυκόρριζες (Trianum-G), ωφέλιμους μύκητες που συμβιώνουν μαζί με τις ρίζες, δημιουργώντας ουσιαστικά έτσι μια σχέση ανταλλαγής οφελών.

Τα μητρικά φυτά, από τα οποία γίνεται η παραγωγή των δενδρυλλίων στο φυτώριο, βρίσκονται σε δικούς μας ιδιόκτητους βιολογικούς ροδώνες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και η έκτασή τους είναι πάνω από 100 στρέμματα. Το μυστικό στη δημιουργία υγιών και εύρωστων δενδρυλλίων και στη γρήγορη ανάπτυξή τους στο φυτώριο είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος ψεκασμών και ποτίσματος με Ενεργούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ) στα φυτά της μητρικής φυτείας στο χωράφι. Μάλιστα, ένας αριθμός από αυτά τα μητρικά φυτά ετοιμάζονται να μπουν σε παραγωγή, οπότε σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμος για πώληση και νωπός καρπός, εξ’ ολοκλήρου βιολογικός.

Η ροδιά δεν είναι μια καινούρια καλλιέργεια στην Ελλάδα, υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι μάλιστα αυτοφυής, το οποίο δείχνει ότι προσαρμόζεται τέλεια στο κλιματολογικό περιβάλλον πολλών νομών της χώρας μας. Θέλει, φυσικά, προσοχή η επιλογή της κατάλληλης περιοχής στην οποία θα εγκατασταθεί ένας νέος ροδώνας, αλλά γενικά ενδείκνυται η Ελλάδα για την καλλιέργειά της. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις ως μια εκπληκτική νέα και δυναμική καλλιέργεια, η οποία αν αντιμετωπιστεί από τους μελλοντικούς παραγωγούς με φροντίδα, σεβασμό και με σωστές και στοχευμένες καλλιεργητικές πρακτικές που προωθούν την αειφορία, μπορεί και πρέπει να ανθίσει και να δώσει καρπούς και μάλιστα..πορφυρούς!

Η γεωπόνος του φυτωρίου μας είναι πάντα στη διάθεση των πελατών της για να προσφέρει συμβουλές εγκατάστασης των δενδρυλλίων στο χωράφι αλλά και για να λύσει τυχόν απορίες τους όσον αφορά την καλλιέργεια των φυτών, με γνώμονα πάντα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής και με σεβασμό στο περιβάλλον, για άριστη ποιότητα καρπών.

Μαρία Χατζή

Μαρία Χατζή
Φυτώρια Ροδιάς
Άνω Λεχώνια Μαγνησίας
24280 86861 / 6976 444860